Стоматологія
Друк на футболках і чашках

З сушеними карасями, без картоплі та з пшоном: факти про подільський борщ від історика Дмитра Лалача

З сушеними карасями, без картоплі та з пшоном: факти про подільський борщ від історика Дмитра Лалача

Історик за фахом та кухар за покликанням з Кам’янця-Подільського поділився секретами приготування давнього подільського борщу.

Україна таки виграла культурну битву за борщ – ЮНЕСКО офіційно внесло культуру приготування українського борщу до списку нематеріальної культурної спадщини. І як би росіяни не намагалися його привласнити собі, відтепер борщ — офіційно український, і офіційно під охороною.

Кажуть, що в кожного, хто варить борщ, страва має свій смак, навіть якщо приготувати її за одним рецептом. А рецептів він має – сотні… Та яким є традиційний борщ для Поділля? Історик за фахом та кухар за покликанням Дмитро Лалач з Кам’янця-Подільського, який добре знається на історії нашої кухні, поділився секретами приготування давнього подільського борщу та розповів про цікаві факти, пов’язані з цією стравою.

Нині Дмитро тимчасово мешкає у Франції, працює в сфері харчування. На роботі він борщ не готує, однак, зізнається, пообіцяв колегам, що справжній український борщ для частування зварить тоді, коли в нього народиться дочка, на появу якої з дружиною зараз очікують.

«Французи, хоч і поціновувачі супів-кремів, український борщ знають та полюбляють, — розповідає Дмитро. — Готують переважно класичні варіанти, з м’ясом, яке люблять французи. Колеги, з якими я працюю, звісно ж, перше, що мене запитали, коли дізналися, що я з України, — чи вмію я готувати борщ. Тобто, це відома для французів українська страва. І те, що ЮНЕСКО підтвердило, що культура приготування українського борщу – це наша культурна спадщина, тільки доводить, що борщ і справді український».

Самому ж Дмитру найцікавіший на смак борщ довелося куштувати саме на Поділлі, приготовлений за давнім рецептом, який зберігся в його родині – з грибами та пшоном, томлений у п’єцу, який готується понад 8 годин. Саме цей рецепт він полюбляє відтворювати, готуючи борщ для частування.

Цікаві факти про подільський борщ

Борщ з сушеними карасями для Тараса Шевченка

«Найцікавіші види борщу, які існували в нас на Поділлі, були пов’язані з великими річками, — Південний Буг та Дністер, — розповідає Дмитро. — Люди, які мешкали поблизу цих двох річок, готували борщ з рибою. Один з найцікавіших рецептів, які мені доводилося зустрічати, це той, який зазначається в протоколах, коли Требухівці, що неподалік Меджибожа, відвідував Тарас Шевченко. Він записав у своїх нотатках, що його частували дуже смачним борщем з сушених карасів. Більше я ніде не зустрічав, щоб в борщ добавляли саме таку рибу».

Традиційний подільський борщ – не м’ясний, а пісний

«Традиційний подільський борщ – все ж пісний, а не м’ясний, — каже Дмитро. — Оскільки переважну більшість днів у році люди більше вживали пісну їжу, що було пов’язано з релігією, то і страва була відповідною. Як правило, готували пісний борщ у нас на сушених грибах».

Без картоплі, але з пшоном

Рецепт одного з найдавніших борщів, який відомий Дмитру та який він особисто куштував, — борщ з пшоном замість картоплі.

«Такий борщ готувала ще моя прабабуся. У нього не додавали картоплю. Це доволі старовинний рецепт ще з тих часів, коли картоплі не було на наших землях. У такий борщ додавали пшоно та гриби. Усі інгредієнти складали у горщик та клали в п’єц — розігрітий і повністю потушений, де він томився до самого ранку».

Буряк, капуста та… квашені помідори

У всіх давніх рецептах подільського борщу червоний буряк та капуста були обов’язковими інгредієнтами, постійними та традиційними, каже Дмитро.

«Ще бабуся розповідала, що вона використовувала під час приготування борщу також помідори. Але це були квашені помідори. З них готували на пательні засмажку в поєднанні з морквою та буряком. Решта інгредієнтів складали в баняк та заливали водою. Далі вже додавалася засмажка – і в піч».

Сайт "Є"

391
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.