Стоматологія
Друк на футболках і чашках

УВАГА!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

УВАГА!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

УВАГА!!! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, згідно результатівдослідженьДНДІЛДВСЕ у патологічному матеріалі від чотирьох свиней, що утримувались в приватному дворогосподарстві с. Гірчична Дунаєвецького району, Хмельницької області виділено ДНК вірус африканської чуми свиней.

З метою координації дій із локалізації та ліквідації спалаху АЧС 11.05.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дунаєвецькій райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зону захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Крім вказаного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 8 випадків АЧС, у тому числі в Полтавській (3 випадки), Одеській (3), Житомирській (1) та Кіровоградській (1) областях.

Найчастіше зараження свиней вірусом АЧС відбувається внаслідок ігнорування суб'єктами господарювання основних елементівбіозахисту: функціонування санпропускника, дезбар'єрів, дезкилимків, наявність достатньої кількості спецодягу, спецвзуття, дотримання особистої гігієни тощо.

  • Власникам свинейпотрібно знати, що африканська чума свиней – це невиліковна хвороба, яка призводить до загибелі майже всього поголів'я свиней. У хворих тварин температура тіла підвищується до 40,5—42 °С і тримається на такому рівні майже до загибелі. При цьому тварини пригнічені, залежуються й неохоче поїдають корм. Хода у них хитка, дихання поверхневе, переривчате, іноді супроводжується кашлем. Кон'юнктива й видимі слизові оболонки гіперемійовані, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла (вуха, живіт, підщелепний простір, пах). У деяких хворих особин бувають запор або пронос, калові маси з домішками крові. Вагітні свиноматки абортують. Гострий перебіг — найхарактерніший для хвороби, він триває до семи днів і, як правило, закінчується летально.Вакцини від даної хвороби не існує, а методів лікування не розроблено.
  • Вірус АЧС надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур і навколишнього середовища.У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин — до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці — до 5 місяців, більше 3 місяців — у гною, до 4-8 місяців в ґрунті. Залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища таких як висихання та гниття. В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років. Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю над його поширенням. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свиньми. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою(трупи, кров, м'ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

При несвоєчасному виявленні, або свідомому приховуванні спалахів АЧС на фермах, в залежності від їх розміру, типу і господарських зв'язків ризик поширення заражених свиней, або продукції з них, може зростати в геометричній прогресії. Власникам потрібно усвідомлювати, що заходи з біобезпеки на свиногосподарствах мають на меті не лише захист власного поголів'я, а й попередження витоку вірусу з ураженої фермиі запобігання створенню в такий спосіб біологічної загрози для інших господарств.

Суттєво зменшити ризики занесення збудника африканської чуми свинейв господарство дозволить чітке дотримання простих, але важливих правил:

-в особистих підсобних господарствах приміщення, де утримуються свині, повинно бути закритим, надійно ізольованим, без доступу сторонніх осіб;

-заходити в приміщення, де утримуються свині, в змінному одягу та взутті;

-у приміщеннях, де утримуються тварини, потрібно обов'язково проводити регулярне прибирання, дезінфекцію, дезінсекцію, а також знищувати гризунів;

-не використовувати харчові відходи для годівлі свиней без обов'язкової термічної обробки (кип'ятіння понад 30 хвилин);

-не використовувати для пиття тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть жити дикі кабани;

-в жодному разі не купувати м'ясні продукти на стихійних ринках;

-в жодному разі не купувати тварин у не встановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів;

-забій тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини;

-для свиноферм необхідно забезпечити «закритий» режим роботи;

-негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини про будь-який випадок захворювання, або загибелі свиней.

Управління Держпродспоживслужби

в Ізяславському районі

35
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.