Стоматологія
Друк на футболках і чашках

Кавун: як обрати і чи буває він шкідливим

Кавун: як обрати і чи буває він шкідливим

Сьогодні — Всесвітній день кавуна.

Як обрати кавун?

— постукайте по кавуну: якщо звук резонує (ніби вібрує) – скоріш за все, він стиглий;

— зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона велика та м'ясиста, плід ще не дозрів. А якщо суха то вказує на те, що кавун не першої свіжості;

— зверніть увагу на жовту пляму. На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта – кавун стиглий;

Якщо ви вирішили купити не цілий кавун, то варто:

— попросити надрізати кавун при вас;

— негайно поласувати ним після того, як прийдете додому. 

Калорійність кавуна

Кавун на 90% складається з води. Його калорійність – лише 30 кілокалорій на 100 грамів.

Вас може хвилювати, чи безпечний кавун, чи не містить він нітратів. Адже існує багато міф, що ця ягода – рекордсмен за кількістю нітратів.

Це не так.

По-перше, нітрати – не завжди отрута.

По-друге, кавуни – не рекордсмени.

"Шпинат чи листова капуста можуть містити більше нітратів, ніж кавун. У ранніх кавунах концентрація цих сполук справді може бути дещо підвищена, але загрози здоров'ю це не становить", – заспокоює науковець.

Дієтолог Оксана Скиталінська погоджується з цією інформацію та додає, що боятись треба нітратів не в овочах та фруктах, а в… ковбасі.

"Нітрати в ковбасі чи овочах при жуванні, за допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, перетворюються в нітрити.

Ці нітрити у шлунку з‘єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, потім вони перетворюються на потенційні канцерогени нітрозаміни та нітрозаміди", – пояснює дієтолог.

Як зазначає Скиталінська, саме ці дві сполуки й спричиняють запальні процеси шлунка, кишківника та нирок і можуть стати причиною ракових захворювань.

ТОП-10 цікавих фактів про кавун

1. Батьківщиною кавунів є пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (з тенісний м'яч) і вагою близько 200 грам.

2. Кавун на 92 % складається з води.

3. Червоний колір м'якоті кавуна надає каротиноїдний пігмент лікопін. Його вміст у кавуні більше, ніж в будь-яких інших свіжих фруктах або овочах.

4. На сьогоднішній день існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу.

5. Жовті кавуни з'явилися в результаті схрещуванння дикого жовтого кавуна (який неможливо з'їсти) зі звичайним. 

6. Найбліьший кавун в світі був вирощений в США вагою 122 кг.

7. Є найменші кавуни довжиною всього в 3-4 см і називаються Pepquinos. За смаком вони нагадують свіжий огірок.

8. З м'якоті кавуна роблять особливий мед «нардек». Його готують упарюючи кавуновий сік, отриманий із м'якоті дозрілих кавунів, до густоти меду.

9. Кірка кавуна також їстівна і багата корисними речовинами. У Китаї кірку кавуна часто обсмажують або тушкують, також є рецепти її маринування.

10. В Україні в Херсонській області (на трасі Дніпропетровськ -Херсон) є пам'ятник кавуну.

470
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.