Кавун: як обрати і чи буває він шкідливим

Сьогодні — Всесвітній день кавуна.
Як обрати кавун?
— постукайте по кавуну: якщо звук резонує (ніби вібрує) – скоріш за все, він стиглий;
— зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона велика та м'ясиста, плід ще не дозрів. А якщо суха то вказує на те, що кавун не першої свіжості;
— зверніть увагу на жовту пляму. На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта – кавун стиглий;
Якщо ви вирішили купити не цілий кавун, то варто:
— попросити надрізати кавун при вас;
— негайно поласувати ним після того, як прийдете додому.
Калорійність кавуна
Кавун на 90% складається з води. Його калорійність – лише 30 кілокалорій на 100 грамів.
Вас може хвилювати, чи безпечний кавун, чи не містить він нітратів. Адже існує багато міф, що ця ягода – рекордсмен за кількістю нітратів.
Це не так.
По-перше, нітрати – не завжди отрута.
По-друге, кавуни – не рекордсмени.
"Шпинат чи листова капуста можуть містити більше нітратів, ніж кавун. У ранніх кавунах концентрація цих сполук справді може бути дещо підвищена, але загрози здоров'ю це не становить", – заспокоює науковець.
Дієтолог Оксана Скиталінська погоджується з цією інформацію та додає, що боятись треба нітратів не в овочах та фруктах, а в… ковбасі.
"Нітрати в ковбасі чи овочах при жуванні, за допомогою певних бактерій, які присутні в ротовій порожнині, перетворюються в нітрити.
Ці нітрити у шлунку з‘єднуються з амінами та амідами, яких є багато у ковбасі, потім вони перетворюються на потенційні канцерогени нітрозаміни та нітрозаміди", – пояснює дієтолог.
Як зазначає Скиталінська, саме ці дві сполуки й спричиняють запальні процеси шлунка, кишківника та нирок і можуть стати причиною ракових захворювань.
ТОП-10 цікавих фактів про кавун
1. Батьківщиною кавунів є пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (з тенісний м'яч) і вагою близько 200 грам.
2. Кавун на 92 % складається з води.
3. Червоний колір м'якоті кавуна надає каротиноїдний пігмент лікопін. Його вміст у кавуні більше, ніж в будь-яких інших свіжих фруктах або овочах.
4. На сьогоднішній день існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу.
5. Жовті кавуни з'явилися в результаті схрещуванння дикого жовтого кавуна (який неможливо з'їсти) зі звичайним.
6. Найбліьший кавун в світі був вирощений в США вагою 122 кг.
7. Є найменші кавуни довжиною всього в 3-4 см і називаються Pepquinos. За смаком вони нагадують свіжий огірок.
8. З м'якоті кавуна роблять особливий мед «нардек». Його готують упарюючи кавуновий сік, отриманий із м'якоті дозрілих кавунів, до густоти меду.
9. Кірка кавуна також їстівна і багата корисними речовинами. У Китаї кірку кавуна часто обсмажують або тушкують, також є рецепти її маринування.
10. В Україні в Херсонській області (на трасі Дніпропетровськ -Херсон) є пам'ятник кавуну.