Стоматологія
Друк на футболках і чашках

День рожевого вина: що варто про нього знати та як святкувати

День рожевого вина: що варто про нього знати та як святкувати

Сьогодні світ відзначає доволі цікаві та незвичайні «свята». Це День рожевого вина, День нестримної пристрасті та День пошуку нової зірки. 

То ж пропонуємо вам почитати цікавий матеріал про рожеве вино і не тільки.

Рожеве вино, безумовно, популярне, особливо тепер, у спекотні літні місяці. Що саме являє собою цей напій і як його виготовляють?

Зараз таке вино можна зустріти скрізь: у барі, ресторані, бістро, на літніх терасах та на вечірках у саду — «рожевий» колір в цьому сезоні й справді у тренді! І це не дивно: якщо ви шукаєте прохолодний напій, який є легшою і більш святковою альтернативою червоному вину, то в цьому сезоні немає нічого кращого за цей сорт. Як саме його виготовляють? Існує досить поширене припущення, що це лише суміш білого та червоного вина, що створюється з пресування білого та синього винограду разом. Але не все так просто. Насправді, винороби не дозволяють собі так робити, принаймні, коли виготовляють вино, марковане як рожеве.

Рожеве вино: розвінчання міфів

Для багатьох стане сюрпризом той факт, що рожеве вино виготовляється з того ж синього винограду, що і червоні вина. Сік з нього майже завжди світлий, часто безбарвний, і тому виникає очевидне питання: звідки з’являється темно-червоний колір? Відповідь проста: блакитні та червоні пігменти отримують зі шкурок винограду..

Щоб зрозуміти процес «народження» рожевого вина, необхідно спочатку зрозуміти процес виготовлення червоного та білого. В створенні червоного напою виноградні шкурки піддаються процесу «змішаної» ферментації разом із соком, під час якого вони віддають свій колір. «Чиста» ферментація відбувається у процесі вироблення білого вина, в якому бере участь лише виноградний сік.

Зазвичай сусло виділяє пігменти протягом декількох тижнів, а якщо цей процес перервати через кілька годин, то виноградні шкурки віддадуть лише невеликий відсоток свого кольору. Виробники рожевого вина використовують цю властивість і повністю контролюють забарвлення вина. Після того, як сік набуває легкого червоного відтінку, його віджимають та переливають в інший резервуар, де бродіння продовжується, але вже без виноградних шкурок. Отже, у вузькому розумінні, рожеве вино — це ферментоване червоне, яке лише протягом короткого часу було у контакті з виноградними шкурками.

Чи може бути рожеве вино сумішшю червоного та білого вина?

Так, звісно може. Існує і такий спосіб змішування, при якому у резервуар з білим вином додають трохи червоного. Виноградний напій рожевого кольору виготовляють за допомогою цього методу, але вони не можуть бути марковані як рожеві. У Німеччині до них відносять такі вина: Rotling, Schillerwein (з Вюртемберга) і Badisch Rotgold (з Бадена).

Однак, існує одне виключення з цього правила — ігристі вина. Шампанське може бути марковане як рожеве, навіть якщо воно виготовлене із суміші червоного та білого вина. Багато видів цього напою виготовляють виключно із білого винограду Шардоне з невеликим відсотком червоного вина, яке додають для забарвлення і підсилення смаку. Однак, деякі відомі винороби використовують процес ферментації соку темного винограду разом з виноградними шкурками для створення рожевого ігристого.

Що ж, про рожевий напій ви вже дізналися. Тепер можете сміливо крокувати до магазину, взяти пляшечку смачного рожевого вина та разом зі своєю другою половинкою провести цей вечір під зоряним небом.

За матеріалами Fresh Mag

120
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.