Стоматологія
Друк на футболках і чашках

Чому подорожчав цукор і коли очікувати на падіння цін?

Чому подорожчав цукор і коли очікувати на падіння цін?

У порівнянні з минулим роком ціни на цукор зросли на понад 61 відсоток.

Цього червня зварити варення з ягід для українців буде дорожче, ніж торік. Навіть без офіційної статистики помітно, що впродовж останніх місяців в країні зросла вартість цукру. Найперше це може вдарити по кишенях людей, які звикли робити літні консервації.

За останньою інформацію Державної служби статистики, у квітні цукор подорожчав на п’ять відсотків. Якщо у березні середня роздрібна ціна по Україні на нього становила 24 гривні 38 копійок за кілограм, то у квітні — 25 гривень 63 копійки. А впродовж січня-квітня в порівнянні з аналогійним періодом 2020 року вартість цукру загалом підскочила на 61,6 відсотка.

Про посуху та зменшення посів цукрового буряку

Якщо коротко: цукор подорожчав, бо його менше зварили. За інформацією Міністерства економіки, торік посуха спричинила неврожай цукрового буряку. В Україні його зібрали 8,6 мільйона тонн, що значно менше, ніж очікувалося. Як наслідок, виробництво цукру зменшилося з 1,5 мільйона тонн до 1,1 мільйонна тонн.

Представники Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» зазначають, що проблема значно глибша.

«В Україні за останні п’ять років обсяги виробництва цукру скоротилися вдвічі. Це стало наслідком зменшення посівних площ цукрового буряку. Оскільки раніше на світовому й вітчизняному ринках ціни на цукор були низьким, деякі аграрії вирішили вирощувати більш прибуткові культури, — розповідає аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин. — Крім того, у 2020 році через несприятливі погодні умови збір цукрового буряку стартував пізно. У поєднанні з недостатнім використанням пестицидів й агрохімікатів це спричинило зниження врожайності та цукристості буряків».

Втім, вартість цукру зросла не лише в Україні, а й у світі. Посуха негативно вплинула на врожаї буряків і тростини. Тому ще у жовтні минулого року було зрозуміло, що в Україні є проблема зі запасами цукру. Про це в ефірі телеканалу «UA: Перший» розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Весняні заморозки, рясні дощі, які заливають поля, та подальша посуха негативно вливають на врожай цукрового буряку. Фактично в останні роки маємо досить ризикований клімат для вирощування будь-якої культури. Чому ми імпортуємо навіть картоплю? Бо в таких умовах не можемо виростити її у достатній кількості для забезпечення потреб внутрішнього ринку», — пояснив Олексій Дорошенко.

Коли можуть знизитися ціни на цукор?

Представники Міністерства економіки переконують, що нині вже немає причин для подальшого зростання вартості цукру. Невдовзі ціни мають стабілізуватися на рівні 24 гривень 50 копійок за кілограм. Для цього заплановано імпортувати 260 тисяч тонн цукру-сирцю з тростини. З них на початку травня в країну вже прибуло понад 26 тисяч тонн. Прогнозують, що вартість такого цукру на вітчизняному ринку становитиме 22-23 тисячі гривень за одну тонну.

Натомість Олексій Дорошенко каже, що очікувати на зниження цін українці можуть лише у жовтні-листопаді. Саме тоді стартує новий сезон цукроваріння. Однак, наскільки впаде роздрібна вартість цукру — поки зарано говорити. Це залежить він врожайності буряку.

Генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Роман Сластьон додає, що українські аграрії вже засіяли достатню кількість цукрового буряку для забезпечення потреб країни. Крім того, вони збільшили посівні площі на десять відсотків — до 226 тисяч гектарів.

Нагадаємо, у квітні сайт «Є» писав, чому подорожчала соняшникова олія. Фактично це стало наслідком поєднання двох чинників: зростання попиту та падіння врожайності через посуху. Як наслідок, ціни на соняшникову олію підстрибнули не лише на світовому ринку, а й в Україні, яка є одним з найбільших її експортерів.

Сайт "Є"

75
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.