Стоматологія
Друк на футболках і чашках

Ботулізм!

Ботулізм!

Ботулізм!

Ботулізм зустрічається всюди. В Україні щорічно діагностують кілька де­сятків випадків цього захворювання. При ботулізмі спостерігаєтьсясезонність. У весняно-літній період захворюваність на ботулізм зумовлена у більшості випадків вживанням забруд­нених рибних і м'ясо-ковбасних виробів. У цьому році в Україні зафіксовано 62 випадки ботулізму, з них 9 – смертельні, щопов'язано із вживанням в'яленої риби.

Що таке ботулізм? Це гостра інфекційна хвороба, для якої характерна інтоксикація з ураженням центральної і вегетативної нервової системи, що супроводжується патологічни­ми змінами органу зору, парезом м'язів язика, м'яко­го піднебіння, глотки, гортані і як наслідок – ох­риплістю та відсутність голосу.

Актуальність захворювання визначається важким клінічним перебігом хвороби з можливими летальними наслідками (залежно від серовару збудника — А, В, Е, смертність становить відповідно 28, 9, 33 %), повільним одужанням і тривалою непрацездатністю хворих, а також значни­ми економічними збитками через необхідність зни­щення великої кількості харчової продукції у разі підозри на забруднення їїботулотоксином. Збудник ботулізму постійно міститься в ґрунті, звідки потрапляє у воду, на овочі та фрукти, а з ними — в органи травлення людини, тварин, пта­хів, деяких молюсків та інших гідробіонтів.

В об'єк­тах зовнішнього середовища клостридії ботулізму ут­ворюють спори, які є стій­кими до дії фізичних та хімічних агентів. Витриму­ють кип'ятіння протягом 2-6 год. В автоклаві за температури 120°С гинуть протягом 20 хв. Добре пе­реносять низькі температури. При температурі-16 °С зберігають життєздатність протягом року, але при цьому частково руйнуються і звільняють токсин. Спори клостридій ботулізму стійкі до дії дезінфектантів. Опти­мальною температурою токсиноутворення є 30-35°С. Сприятливі умови для розмноження клостридій бо­тулізму і утворення токсину створюються в м'ясних, рибних, овочевих, грибних та фруктових герметично закритих консервах, а також у копчених та в´ялених рибних та м'ясо-ковбасних виробах. Вміст 6-8 % натрію хло­риду(солі)перешкоджає розмноженню клостридій та утво­ренню екзотоксину. Ботулотоксин є найсильнішою біологічною отрутою.Він стійкий до дії соняч­ного світла, до заморожування, у воді та консервах зберігається до 6—8 міс. Під час нагрівання до 90 °С руйнується протягом 40 хвилин, при кип'ятінні — протягом 10—15 хв. У кислому середовищі токсин стійкий, у лужному швидко руйнується. До ботулотоксину людина дуже чутлива, смертельна доза дорівнює 0,3 мкг токсину.

Для запобігання захворюванню на ботулізм важливе значення має дотримання технології на підприємствах харчової промисловості під час виготовлення консервів з м'яса, риби, овочів, фруктів, ягід, грибів, а також копчення та соління риби і виготовлення м'ясо-ковбасних виробів. Найбільшу небезпеку становлятьпродукти, що виготовлені із порушенням технології і продукти домашнього виробництва, бо у домашніх умовах важко дотримуватися належногорежиму термічного оброблення.

В домашніх умовах термічне оброблення консервів не виключає можливість зберігання спор колостродій ботулізму, за сприятливих умов вони можуть проростати і продукувати ботулотоксин. Засолювання риби треба робити в концентрованих (10%) розчинах солі. Колостродії ботулізму, які потрапили в герметично закритий посуд, під час проростання можуть утворювати газ, що спричиняє здуття (бомбаж) банок, тому такі консерви підлягають обов'язковому знищенню. У низько кислотні консерви (огірки, кабачки, баклажани, зелений горошок) слід додавати оцтову чи лимону кислоту. Грибів взагалі не слід зберігати у герметично закритому посуді.

Враховуючи надзвичайну небезпеку даного захворювання,потрібно бути обачними, не купувати продукти сумнівної якості, продукти домашнього консервування в місцях стихійної торгівлі, поза межами закладів торгівлі та громадського харчування.

26.07.2017 р.

За матеріалами управлінняДержпродспоживслужби в Ізяславському районі

14
RSS
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.