Інформаційний бюлетень Богослужіння у храмі Святителя Миколая Чудотворця

image

Інформаційний бюлетень

Великодній тиждень

Богослужіння у храмі Святителя Миколая Чудотворця

Лазарева субота ( 31 березня) – Служба Божа о 9.00.

Лазарева субота – субота перед Вербною неділею, в цей день православна церква згадує чудо воскресіння Христом праведного Лазаря.

Святий Лазар був братом Марфи і Марії, жив з сестрами неподалік від Єрусалиму, в селищі Віфанія.

Христос часто відвідував їх дім, а Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів і коли звістка про це дійшла до Христа, Ісус сказав: «Це хвороба не смертельна, але через неї прославиться Син Божий». Коли Ісус Христос прийшов у Віфанію, то йому сповістили, що Лазар чотири дні тому помер. Спаситель прийшов до гробу Лазаря, звелів відвалити камінь від гробу і промовив: «Лазарю вийди!». Померлий воскрес і вийшов із похоронної печери.

Вербна неділя (1 квітня) – Служба Божа о 12.00

Вхід Господній до Єрусалиму відбувався після того, як Ісус воскресив Лазаря. Коли Він наблизився до міста, то наказав ученикам, щоб привели Йому осля, що на нього ніхто ніколи не сідав з людей. Вони виконали Його прохання і привели Йому осля. Пославши свою одежу на осля, посадили на нього Ісуса. Його зустрічало багато народу. Люди з пальмовим віттям вийшли до Нього й вітали: «Осанна! Благословенний, хто йде в Ім'я Господнє! Цар Ізраїлів!» Спаситель знав, що це Його останній вхід у Єрусалим, в якому Він прийме Хресну смерть. І ті люди, які Його зустрічаючи восхваляли, через декілька днів, будуть кричати: «Розпни Його».

Саме від того, що люди встелили шлях Ісуса під час в'їзду до Єрусалима пальмовим листям, пішов звичай святити гілля дерев у цю неділю. У нас в Україні пальми не ростуть, а тому довелося нашим предкам вибирати якесь інше дерево. І цей вибір впав на вербу. У цей день і у нашому храмі буде освячення верби, гілля якої прихожани розберуть по своїх домівках і будуть зберігати на протязі всього церковного року. Воно оберігає домівку від підступу усякої злої сили.

Страсний четвер (5 квітня) – 18.00

У Страсний четвер згадується одна з найбільш значущих євангельських подій – Тайна вечеря, на яку Ісус зібрав усіх дванадцять апостолів. Спочатку Спаситель омив їм ноги, тим самим проявивши приклад братської любові і смиренності. Також Христос благословив хліб і вино, тим самим встановивши обряд Євхаристії – Святого Причастя.

У Страсний четвер під час церковних богослужінь читається дванадцять євангелій про страсті Христові і запалюється свічка, яка наділяється священними властивостями і символізує велику любов віруючих до Ісуса Христа, свого Спасителя. По закінченню служби кожен віруючий намагається донести вогник від цієї свічки додому, закриваючи від вітру і не загасивши по дорозі, що знаменує благополуччя і здоров'я у його родині.

Страсна п'ятниця (6 квітня) – 18.00

В Велику – Страсну п'ятницю віруючі люди згадують страждання і Хресну смерть Спасителя Ісуса Христа. В п'ятницю Ісус Христос був розп'ятий і помер на Хресті, спокутуючи людські гріхи. У цю п'ятницю звершується Велика вечірня з виносом плащаниці. Плащаницею називають плат, на якому в увесь ріст зображений Господь, лежачий у гробі. Плащаницю ставлять в центрі храму, змащують пахощами в пам'ять про те, як жінки – мироносиці змащували тіло Ісуса, прикрашають квітами. Після Богослужіння вірні з великою побожністю приклоняються до плащаниці. Перед плащаницею потрібно зробити три земних поклони. Є благочестива традиція: до виносу плащаниці не вживати їжі. Гріб з тілом знаходиться на середині храму до Пасхального Богослужіння.

Великодня субота. Благовіщення (7 квітня) – Служба Божа о 9.00

Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою. Ангел з'явився в будинок праведного Іосифа, коли Марія читала Священне Писання, і сказав: «Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами». Далі ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Свято Благовіщення одне із найбільших весняних свят. Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті.

Пасха (8 квітня) – 5 година ранку

Слово «пасха» означає «перехід». Христове воскресіння – це перехід від смерті до життя, звільнення від тягаря гріхів. Ще одне значення цього слова – перехід єврейського народу від рабства до свободи.

Господь наш Ісус Христос, як повідали пророки і Сам Спаситель, воскрес третього дня по смерті Своїй, незважаючи на те, що іудеї зробили все для того, щоб не збулося слово Спасителя. Першого дня в тижні, з суботи на неділю, рано – вранці стався великий землетрус і Ангел Божий зійшов із неба, відкотив камінь від входу до гробниці і сів на ньому. Вигляд його був неначе та блискавиця, а шати його були білі, як сніг. І від страху перед ним затремтіла сторожа та й заклякла, як мертва.

По завершенню цього великого чуда, коли було ще темно, жінки – мироносиці прийшли до гробу, принісши наготовані пахощі, щоб намастити тіло Ісуса. І побачили вони, що камінь від гробниці був відвалений. Та, ввійшовши, вони не знайшли тіла Господа Ісуса. Після воскресіння Він вранці першого дня явився Марії Магдалині, з якої раніше вигнав сім демонів, та іншим жінкам. Ісус сказав: «Радійте!» Вони підійшли, обняли Його ноги і вклонились Спасителю до землі. Господь наказав жінкам передати учням, що Він воскрес і чекатиме їх в Галілеї. Пішовши, вони повідомили Його учнів, які сумували і плакали. Спочатку Ісус з'явився двом учням, що йшли в село Емаус. Після цього Ісус прийшов до своїх одинадцяти учнів і вони переконались у Його воскресінні. І послав Він на них обітницю Свого Отця; сказав, щоб вони зостались в місті, аж поки зодягнуться силою з висоти.

Воскресіння Христове святкуємо в Світлу неділю Пасхи. Для християн це найрадісніше свято, бо воно дає нам надію, що через віру в воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо і одержимо вічне життя.

Воскресіння Христове – одне з найдавніших і найсвітліших християнських свят. Воно святкується урочисто з часів апостольських і, за рішенням першого Вселенського Собору, святкується в першу неділю після весняного рівнодення і першого березневого повного місяця.

Пасха – це свято для всіх: і для дітей, і для дорослих, і для живих, і навіть для мертвих. Бо коли Христос воскрес, то цим Він переміг смерть та диявола і ми тепер впевнені, що всі люди силою Його воскресіння воскреснуть. Воскресіння Христове стверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно сповнене глибокого змісту і значення. У Воскресінні Христовому – джерело неосяжної радості, до якої причетні всі люди. Свято Христового Воскресіння багате своїми різноманітними й величними богослужіннями і церковно – народними звичаями.

Дуже поширений серед нашого народу звичай – благословення на Великдень їжі. Після тривалого посту Свята Церква дозволяє всіляку їжу, щоб люди одержували духовну радість і радість від земних дарів. Освячується різноманітна пожива: хліб (паска), м'ясо, масло, сир, яйця (крашанки) та інші продукти. Освячується все у церковному дворі. Цей звичай має своє пояснення у цьому, що під час Великого посту люди взагалі не вживали м'ясних та молочних продуктів, тож після закінчення посту «скромне» їли освячене.

Після Пасхального Богослужіння відбудеться освячення пасок та інших страв.

Запрошуємо усіх взяти участь в усіх Богослужіннях Великоднього тижня!

0
03.04.2018

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!
Завантаження...
Ковані вироби
Гарантійне та післягарантійне обслуговування побутової техніки
Друк флаєрів, візиток. Банери, наклейки. Бланки. Печатки та штампи. Тел.: 096 783 27 71.